Welenga | kosmetické a relaxační studio

Zázvor (Zingiber officinalis)

 Zázvor k nám přišel z Východu a je to jedno z nejstarších a nejvýznamnějších koření. Využívá se jeho tlustý hlíznatý oddenek, ať už v lékařství nebo v kulinářství. A právě z oddenku se parovodní destilací získává éterický olej.


Zázvor uvádím jako první, pro jeho zahřívací a posilující schopnost, kterou můžeme ocenit zvláště teď, v zimním období. Jeho aroma je kořeněné, teplé, exotické, lehce nahořklé, pronikavé.

 

Má úžasnou schopnost rozproudit a nabudit lymfatický systém a krevní oběh, a vyniká rovněž afrodiziakálními účinky. Pomáhá při průjmech, zánětech, obezitě, revmatismu, podporuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, upravuje činnost střev, používá se při žaludeční nevolnosti a kynetózách. Zahřívá tělo a doslova z něj "vytahuje" vlhkost. Při nachlazení přináší pocit úlevy, pro toto využití  se může kombinovat s éterickými oleji eukalyptu, majoránky a čajovníku. Můžeme využívat přímo čerstvě nastrouhaný kousek zázvoru nebo zázvorovou silici.

 

Silice se používá jako součást prokrvujících a tonizujících kosmetických prostředků, přípravků proti celulitidě a masážních prostředků na uvolnění kloubů a zatuhlých svalů.

Jen je třeba pečlivě dbát na nízké koncentrace dávkování,  protože jeho účinek je velmi silně prokrvující a dráždivý. Nedoporučuje se používat v těhotenství.

 

A tip na závěr: vyzkoušejte zázvorový čaj.

novinky

13.04.2012

Luxusní ošetření

Již brzy se můžete těšit na jarní novinku, luxusní ošetření...

čtěte více

lifestyle

Říkejte mi Miriam autentický příběh o setkání s rakovinou



Hypotéka, investice, nájem
blog o tom, co vás zajímá.


Gastrokritik - recenze a postřehy ze světa gastronomie